Tijdens de vakbeurs Maintenance werden er verschillende lezingen gehouden. Verschillende lezingen hebben we gevolgd en de link naar impact op uw planproces beschreven. Dit hebben we voor u uitgewerkt en in deze blog verwerkt. Benieuwd naar wat er tijdens de vakbeurs Maintenance besproken is en wat dit betekent voor uw planproces? Lees dan snel verder.

De eerste lezing die we gevolgd hebben tijdens de vakbeurs Maintenance is van Maarten Habets. Maarten Habets is werkzaam bij Emerald Kalama Chemical BV is de Maintenance Manager van het jaar 2018, benoemd door de NVDO. Hij heeft de beurs geopend met de lezing: ‘Reliability in an ageing plant’. Emerald Kalama Chemical BV is wereldmarktleider met betrekking tot de productie en verkoop van benzoëzuur, derivaten en vervolgproducten daarvan. Voedingsproducten voor persoonlijke verzorging, mens en dier en geneesmiddelen zijn de eindmarkten.

Rust en structuur

Tijdens de lezing zoomt Maarten in op welke elementen ervoor hebben gezorgd dat hij Maintenance Manager van het jaar 2018 is geworden. Een van zijn speerpunten is dat het belangrijk is om rust en structuur in de organisatie te brengen. De juiste mensen op de juiste plek hebben is daarbij van belang. Om dit te realiseren moet er goed gepland worden. Bij het plannen zorg je er namelijk ook voor dat je de juiste mensen met de juiste vaardigheden op de juiste locatie inplant. Hierbij gaat het om de locatie van de klant, een storing bij de klant of gepland onderhoud op basis van condition based maintenance.

Daarnaast is het van belang om medewerkers te helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en daarmee de technische uitdaging van veroudering aan te pakken. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld het bieden van trainingen of samenwerken met de vergrijzing die in de organisatie die nog actief is.

Een van zijn speerpunten is dat het belangrijk is om rust en structuur in de organisatie te brengen.

Op het gebied van knowledge management zijn er cultuurprogramma’s gestart zoals: ‘time 2think’ en ‘winning by excellence’. Het doel van deze programma’s zijn:

  • Het verlagen van de werkdruk
  • Never time to do it right
  • Het geven en het verkrijgen van feedback om samen beter te worden in uitvoeren van werk
  • Veiliger werken
  • Rust en structuur brengen in de organisatie

Het is moeilijk om personeel te krijgen en het investeren in mensen is de sleutel tot succes.

De gevolgen van digitalisering

Een andere lezing tijdens de vakbeurs Maintenance werd gehouden door Egbert-Jan Sol. Egbert-Jan is directeur programma bureau bij Smart Industry, Nederlands 4e industriële revolutie. Smart Industry heeft als ambitie dat Nederland in 2021 het meest flexibele en het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa heeft. Tijdens deze lezing vertelde hij over de gevolgen van digitalisering voor de business en productieprocessen. Maar vooral over de nodige opleidingen en training van werknemers om volop mee te kunnen doen met de nieuwste technieken zoals robots, maar ook condition based maintenance.

Smart Industry

Smart industry gaat zorgen voor de nieuwe gouden eeuw, zoals de eerste robot in 1593, de houtzaagmolen. Met deze houtzaagmolen konden Nederlanders 30x sneller zagen dan alle andere landen. Hierdoor had Nederland dan ook de grootste vloot en de meeste molens. Van de VOC hebben we immers 350 jaar van voorspoed kunnen genieten. Er zijn veel technieken en ontwikkelingen die je niet allemaal kunt leren in één studie. Het lijkt erop dat wanneer iemand klaar is met een studie, zijn geleerde kennis al voor een groot gedeelte achterhaald is. Om deze kennisversnelling bij te benen, is een leven lang leren noodzakelijk. Robots worden ingezet voor 5 euro per uur, dit is minder dan het minimumloon.

Over 20 jaar moet de productiviteit met factor 2 omhoog. Dit vanwege het groot aantal gepensioneerden, hierom moet het BNP omhoog met 50%. Dit moet omhoog om deze gepensioneerden te blijven betalen. Robotten kunnen hierin helpen door het verhogen van de productiviteit. Tijdens de lezing werd er voorspeld dat we in de toekomst gaan zien dat men een halve dag werkt en een halve dag studeert. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door inzetten van robots. We kunnen nu al robots inzetten voor 5 euro per uur, dat is minder dan het minimumloon. Dit betekent dat robots veel goedkoper zijn dan mensen. Maar robots zijn er niet voor om de mensen te vervangen, maar om ze te ondersteunen.

De uitdaging in de maatschappij is om de mensen een leven lang kansen moet kunnen geven door onder andere ruimte te bieden om te leren. Op het moment is iedereen die nu ouder is dan 35 jaar, niet opgeleid om in het werk te verkeren dat over 10 jaar er totaal anders uit kan zien. Het is dus een uitdaging om ruimte te bieden zodat medewerkers blijven leren.

Waarom is het belangrijk om in Smart Industry te investeren?

Doordat de pensioenleeftijd verhoogd wordt, stromen er uiteindelijk meer mensen uit dan dat er jongeren komen. Het is dan moeilijk om mensen te vinden, investeer hierom in mensen door ruimte te geven om te leren en wees een aantrekkelijke werkgever. Flexibele manufacturing is samenwerken met mens en robot. Een voorbeeld hiervan is het helpen van gehandicapten door middel van robottechniek (bio-arm). Er is behoefte aan bijscholing doordat de digitalisering versnelt.

Wilt u meer weten over de wijze waarop u kunt omgaan met effectief inzetten van robot en mens? Neem dan contact met ons op.

 

Lees ook:
Top 5 verassende trends in Maintenance 
Symagic in servicemanager: 5 trends in Maintenance
Gratis whitepaper: 6 trends in Maintenance 

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment