mensen zijn bij het ITH Congres 2016

Onlangs heeft dit vakcongres, waar nieuwe ontwikkelingen en trends in de Retail worden gepresenteerd, voor de zevende keer in Duitsland plaatsgevonden. Het ITH Congres 2016 werd georganiseerd door het DFKI, het Duitse Onderzoeksinstituut voor Kunstmatige Intelligentie.

Ook in Duitsland verdwijnen veel fysieke winkels door de opmars van de webwinkels en urbanisering. Elke uitgegeven euro in de webshop wordt niet meer uitgegeven in de winkel, zo simpel is het. Daarbij komt dat de consument sterk is veranderd. Deze heeft door het internet veel meer productkennis tot zijn beschikking, is veel mondiger geworden, maar ook minder loyaal. De consument koopt waar en wanneer het hem het beste uitkomt. En bevalt het ‘m niet, dan komt hij niet zo snel meer terug.

De Retail moet tegenwoordig het nodige investeren om het de consument naar de zin te maken. Er wordt veel geïnvesteerd in marketing (merkbeleving), productbeleving en beleving in de winkel.

 

Lees ook:
Retail trends op het ITH Congres 2016

 

Er passeerden diverse technologieën en toepassingen de revue t.b.v. procesverbetering en het vergroten van de klantbeleving in de winkel. Naast deze technologische ontwikkelingen werd er ook aandacht gegeven aan een aantal belangrijke (maatschappelijke) ontwikkelingen en trends die gaande zijn, waar de retailer, maar ook de toeleveranciers rekening mee moeten houden bij het maken van keuzes voor de toekomst:

 • Vergrijzing
  Vergrijzing leidt tot veranderd koopgedrag, er zijn andere producten nodig, winkels moeten goed bereikbaar zijn, misschien moet de winkel wel naar de consument toekomen.
 • Urbanisering
  Verdere urbanisering zorgt voor grotere leegstand in de kleinere steden.
 • Mobiliteit
  De huidige consument is niet meer zo massaal verknocht aan de auto, er wordt steeds meer gebruik gemaakt van alternatieven zoals trein, bus, fiets. Dit vraagt iets ten aanzien van de bereikbaarheid
 • Veranderde waarden en normen
  We hebben lang een consumptiemaatschappij gehad waarbij meer, meer, meer een belangrijke rol speelde. Tegenwoordig is vrije tijd, quality time met familie en vrienden veel belangrijker. Daarmee krijgt het winkelen als vrijetijdsbesteding er een nieuwe concurrent bij
  zoals pretpark bezoeken, sporten, familie-uitjes.
 • Gezonde levensstijl
  De consument wordt zich steeds meer bewust van het belang van goede voeding en verzorging en is bereid daarvoor iets meer te betalen.
 • Technologie/Online wereld
  Om te winkelen hoef je niet meer perse naar de binnenstad, dan kan ook online vanuit de luie stoel. Winkelen is een “uitje” geworden, wat betekent dat zowel de binnenstad als de winkel een belevenis moet zijn, waarom ga je anders naar de stad?
 • Personalisering van producten & diensten
  De consument wil graag op maat toegesneden producten, diensten en service ontvangen, het moet bij zijn persoonlijke levensstijl passen.
 • Prijs
  Blijft belangrijk, maar consument zoekt aanvullende waarden in het product, het product moet goed zijn en goed doen voor mens en dier. Denk hierbij aan Fairtrade producten.

 

De Retail moet tegenwoordig het nodige investeren om het de consument naar de zin te maken.

 

Ook wij hebben een presentatie gegeven tijdens het ITH Congres over het inzetten van innovatieve technologieën om op een kosten effectieve manier ervoor te zorgen dat er altijd voldoende personeel op de winkelvloer is.

Vraag een demo aan

 

Lees ook:
Klantenteller: de basis voor meer omzet tegen lagere kosten
Retail: het voorspelen van de verwachte bezoekers
Gratis whitepaper: Personeelsplanning in retail