Smart Maintenance congres

Onlangs woonde Symagic het Smart Maintenance congres bij wat gehouden werd bij SKF te Nieuwegein. Het thema “100% voorspelbaar onderhoud met IoT en smart sensoren” stond centraal. Hier een vijftal onderwerpen die de revue passeerden.

1. Top 5 verrassende trends in Maintenance

5 verrassende trends in Maintenance werden genoemd tijdens de presentatie van Tjark Mulder van Symagic.
U kunt ze lezen in deze blog.

2. Coalition of the willing

Prof. dr. Henk Akkermans, directeur van the World Class Maintenance foundation, gaf samen met zes professionals en de aanwezigen in de zaal aan dat er minder gepolderd moet worden en ‘the coalition of the willing’ leidend moet worden om de snelheid van innovaties te stimuleren. Kritiek punt vanuit de zaal hierop was dat het daardoor lastiger is om de menigte mee te krijgen in een vernieuwing.

 

Lees ook:
Wat is er besproken tijdens de vakbeurs Maintenance?

 

3. Wat is nauwkeurig meten?

Paul Havinga, Professor Computer Science Utwente, gaf aan dat je met meerdere, maar minder nauwkeurige sensoren een beter resultaat kan krijgen dan met enkele super precieze of nauwkeurige sensoren. Condition Based Monitoring is dus goed mogelijk met minder nauwkeurige sensoren. Het plaatsen van sensoren kan nogal kostbaar zijn, daarom is het uitzoeken van de ultieme combinatie nauwkeurigheid, hoeveelheid en locatie van sensoren van groot belang.

4. Condition Based Maintenance (CBM)

Slimme IoT-technologie maakt de implementatie van het bestaande CBM-concept mogelijk voor onder meer schepen en andere ‘assets op afstand’, zegt Hanno Spoelstra van SKF. De technologische ontwikkelingen hebben een impact op alle industriële organisaties in de sectoren fleet, plant en infra. “Slim onderhoud is ‘just-in-time’ onderhoud uitvoeren, net op tijd om falen te voorkomen. Maar ook het voorspellen van falen op basis van toestandsbepaling. En altijd geldt hierbij: Meten is weten, detecteren is leren.” Tjark Mulder van Symagic voegt daar aan toe: “Predictive Maintenance is voor de lange termijn capaciteitsplanning, Condition Based Maintenance bepaalt of onderhoud ook daadwerkelijk nodig is op dat moment. Zorgen voor een goede risicoafweging is van groot belang”.

De technologische ontwikkelingen hebben een impact op alle industriële organisaties in de sectoren fleet, plant en infra.

5. Big Brother & Security

Naast de vele technische termen, en ja daar lag met name de nadruk op tijdens het congres, kwam ook big brother en security aan bod. Immers, als we veel gaan meten met sensoren, en middels IoT machines met elkaar gaan communiceren zonder tussenkomst van mensen, wat voor impact heeft dit op de privacy van mensen? Big Brother discussie raakt ook maintenance op dit vlak.

Immers, is het wenselijk dat de autofabrikant van jouw auto continue weet waar jij je bevind met de auto via GPS? Op die wijze kan hij wel detecteren hoeveel kilometers je hebt afgelegd, over welke type wegen je hebt gereden (onverhard, verhard, kwaliteit van de wegen), wat je rijgedrag is en op die wijze bepalen wanneer er onderhoud benodigd is op een specifiek onderdeel.

Daarnaast wordt middels sensoren veel bedrijfsgevoelige data gegenereerd, wat niet altijd wenselijk is als dat in handen valt van bijvoorbeeld de concurrentie. Denk ook aan de discussie op welke locatie de data opgeslagen moet worden bij bijvoorbeeld de scheepvaart.

Veel genoemde termen waren:

• Intelligent Maintenance
• Predictive Maintenance
• Condition Based Monitoring
• Smart Maintenance
• Smartifying Industry
• Neurale netwerken
• Augmented Reality
• Virtual Reality
• Drones
• 3D Printing
• Big Data
• Business Intelligence
• Biologische algoritmen
• Data science
• Anomalie detectie
• Patroon herkenning

Benieuwd naar hoe u de bovenstaande 5 elementen integreert in uw Maintenance en Service organisatie? Wilt u ook de overstap maken naar Smart Maintenance, maar heeft u nog onvoldoende voor ogen waar te beginnen? Stuur mij een bericht voor vrijblijvend advies of als klankbord voor uw ideeën.

 

Neem contact op

Lees ook:
Symagic in Servicemanager: 5 trends in maintenance 
Top 5 verassende trends in maintenance 
Gratis whitepaper: 6 trends in maintenance