Centrale of decentrale planning

We zijn een verschuiving aan het maken van een centrale planning (via een planner) naar een decentrale manier van plannen, waarbij iedereen helpt. De gedachte is altijd geweest dat de medewerker niets in de planningssoftware mag doen, wat resulteert in verschillende rechten. Op deze manier wordt er voorkomen dat medewerkers acties uitvoeren waartoe ze niet bevoegd zijn. Dit resulteert in een hele ‘starre software’. Maar er is ook een andere soort software. Github is daar een goed voorbeeld van.

Github gebruiken wij bij Symagic om HTML5 issues vast te leggen en om de sprints te definiëren. Github is een vrije omgeving waar iedereen dezelfde rechten heeft. Dat in tegenstelling tot ouderwetse software. In de ‘echte’ wereld hebben we namelijk binnen organisaties ook rollen en weet je als individu wat je kan en mag. Dat gaat eigenlijk automatisch. Datzelfde zie je binnen Github.

Ontwikkelaars, projectleiders en testers gaan gemakkelijk aan de slag met de issues. Ondanks dat iedereen alle rechten heeft, zie je dat bijvoorbeeld een ontwikkelaar geen sprints aanpast, omdat dit niet bij zijn rol past. Maar de mogelijkheid is er wel.

Geef medewerkers vrijheid én verantwoordelijkheid

Het is interessant om te zien dat niemand acties uitvoert die niet bij zijn of haar rol past. Dit komt voort uit de bedrijfscultuur waar iedereen zijn of haar rol kent. Als er iets tussendoor komt in de sprint van de ontwikkelaar, dan kan hij het makkelijk aan een andere koppelen. Ook wel: zelfroosteren. Daar hoeft helemaal geen projectleider bij betrokken te zijn.

Je geeft gebruikers vrijheid én verantwoordelijkheid in de applicatie. Vrijheid in de vorm dat medewerkers overal rechten en verantwoordelijkheid hebben in de planning, omdat alle acties die iedereen doet in een audit trail zichtbaar is. Met een audit trail is zichtbaar wie welke acties heeft uitgevoerd. Ongeacht vanwaar iedereen werkt, bijvoorbeeld als medewerkers vanuit huis werken. Dit resulteert in minder acties die niet horen of onnodig zijn, omdat acties inzichtelijk zijn voor iedereen.

Je geeft gebruikers vrijheid én verantwoordelijkheid in de applicatie.

Decentraal het planningsprobleem oplossen

Technisch gezien is een vrije invulling van het planningsdomein goedkoper om te ontwikkelen. Ook zal het er op de lange termijn voor zorgen het planningsprobleem echt decentraal opgelost kan worden. Je planproces wordt flexibeler in plaats van hardcoded in de software. Gek genoeg worden veel planproblemen nog op de verkeerde manier opgelost. Te vaak wordt het probleem in de techniek gezocht, terwijl het vaak op cultuurniveau opgelost kan worden.

De keuze in omgeving en rechten voor medewerkers is geheel afhankelijk van jouw organisatie en cultuur binnen de organisatie. Heb je liever alles volgens vastgestelde regels of is jouw organisatie juist erg vrij en open?

Hier moeten keuzes in gemaakt worden om aan te zien wat het beste bij jouw organisatie past. Centraal, decentraal of een beetje van beide? Vraag een online demo aan en kom erachter wat bij jouw situatie past!

 

Lees ook:
Geeft een self service in de planning meer betrokkenheid?
Planningsprogramma: werk sneller, nauwkeuriger en goedkoper
Gratis whitepaper: zelfroosteren

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment