Personeelsplanning maken heeft mijn organisatie niet nodig

‘Voor mijn organisatie is personeelsplanning maken niet nodig. Iedereen houdt zijn eigen agenda bij en maakt daarin zelf zijn planning. Mijn medewerkers zijn zelfstandig en redden zichzelf wel. Bovendien zou er veel weerstand zijn als wij ons als organisatie zouden bemoeien met de individuele planning van onze medewerkers. Onze medewerkers hebben vrijheid nodig.’

Dit klinkt als een goed planproces en is voor een groot deel ook waar. Echter heeft deze werkwijze een aantal keerzijdes. Denk aan een spoedklus, idealiter wil je dat er in één oogopslag duidelijk is wie er tijd heeft én over de juiste kennis beschikt om de spoedklus op te kunnen pakken. Daarnaast moet je je afvragen wat er met het werk gebeurd van degene die de spoedklus oppakt. Hoe wordt dit met elkaar afgestemd, wie coordineert dit?

Bovenstaand voorbeeld is een praktische uitdaging, maar er zijn meer belangrijke vragen te stellen. Deze zijn meer gericht op de essentie van de organisatie. Mensen werken samen in een organisatie, delen een gezamenlijke visie  om zowel organisatie als persoonlijke doelen te behalen.

Iedereen houdt zijn eigen agenda bij en maakt daarin zelf zijn planning. Mijn medewerkers zijn zelfstandig en redden zichzelf wel.

De essentie van jouw organisatie

Wanneer iedereen zijn eigen werk doet en zelf verantwoordelijkheid neemt is dat natuurlijk goed, maar is dat een efficiënte manier van werken óf de essentie van je organisatie? Kan je niet beter ZZP’ers inhuren? Waarschijnlijk maak je minder kosten om hetzelfde werk te verrichten.

De essentie van een organisatie is meer dan een som van de verschillende individuen. Juist door samen te werken en elkaar te motiveren ontstaat er meerwaarden binnen een organisatie. Meerwaarde in de vorm van iets kunnen presteren wat je alleen niet lukt, elkaar inspireren, nieuwe ideeën opdoen en van elkaar leren. Dan groeien de medewerkers en kan de organisatie ook verder groeien.

Personeelsplanning als basis

Een goede personeelsplanning vormt een ideale en efficiënte basis om mensen binnen de organisatie samen te laten werken. De planning kan centraal, maar ook heel goed decentraal, door medewerkers zelf tot stand worden gebracht. Er is natuurlijk meer nodig dan slim samenwerken voor het maken van een goede planning.

Een goede planning heeft invloed op veel aspecten van een organisatie en daarmee op het korte én lange termijn succes. Voordat je kunt concluderen dat een planning van de medewerkers voor jouw organisatie niet relevant en zinvol kan zijn, is het goed om de voor- en nadelen aan elkaar af te wegen.

 

Ben je geïnteresseerd in jouw medewerkers zelf te laten plannen? Vraag dan gerust een online demo aan of neem contact met ons om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken!

 

Lees ook:
Personeelsplanning: matchen van vraag en aanbod
Personeelsplanning: de theorie en de praktijk
Gratis whitepaper: ‘Zelfroosteren: de oplossing voor alle roostervraagstukken?’

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment