Wat is belangrijk bij het rooster maken?

Een rooster maken is soms lastiger en tijdrovender dan gedacht. Bij een goed bedrijfsrooster komen immers veel zaken kijken. Zo moet er rekening worden gehouden met de beschikbaarheid van het personeel. Alle werknemers hebben hun eigen werkdagen en uren. Soms is er sprake van ziekteverzuim en ook kunnen personeelsleden met verlof gaan.

Een dienstrooster maken en daarbij het bepalen wanneer welke personeelsleden kunnen worden ingepland, vergt dan ook tijd en aandacht. Daarbij moeten de personen die tijdens het roosteren voor een taak worden ingedeeld ook geschikt zijn voor die opdracht. Gaat het bijvoorbeeld om een technische taak waarbij bepaalde kennis is vereist, dan dient het personeel met die specifieke kennis bij de taak te worden ingedeeld in het rooster.

Maar ook moeten het juiste aantal personeelsleden worden ingeroosterd voor een taak. Een planning maken die met deze punten rekening houdt, werkt tijd- en kostenbesparend omdat werknemers efficiënt voor taken wordt ingezet.

Wat is belangrijk bij het rooster maken

Rooster maken van nu

Het rooster maken van nu

Een rooster moet passen bij de werksfeer van nu. Steeds vaker laten organisaties de negen tot vijf-cultuur los en ook werk en privé zijn steeds minder vaak van elkaar gescheiden. Dat vergt flexibiliteit van personeel. Een werkrooster moet net zo flexibel zijn.

Dat betekent dat een organisatie bij het maken van een personeelsplanning rekening moet houden met gewenste wijzigingen in de planning, bijvoorbeeld wanneer personeelsleden overwerken of plotseling toch niet meer op de ingeroosterde uren beschikbaar zijn. Ook moet een werkschema toegankelijk zijn voor alle personeelsleden, zodat de hele organisatie zicht heeft op het dienstrooster.

De organisaties moet bij het rooster maken de personeelsleden ook de mogelijkheid bieden om gemakkelijk met collega’s te ruilen. Het werkrooster maken is dan ook niet voldoende, het week- of maandrooster moet aanpasbaar zijn. Tot slot moeten wijzigingen in het schema worden doorgegeven aan de werknemers, zodat iedereen hiervan op de hoogte is en weet wat het meest up-to-date werkplanning is. Zo ontstaat een planning waar iedereen tevreden mee is.

Symagic helpt bij het maken van het optimale rooster

Met onze workforce management-software is het maken van een rooster een stuk eenvoudiger, efficiënter en sneller. Wij bieden de mogelijkheid om zelf de functionaliteiten te kiezen die passen bij de doelstellingen van jouw bedrijf. Voor het maken van optimale werkrooster en het bijhouden van een overzichtelijk agenda bieden wij onder meer onderstaande functionaliteiten aan.

Het product

De online beschikbare rooster maken software van Symagic beschikt over veel verschillende functies, die zelf samen te stellen zijn, zoals bijvoorbeeld:

Een overzichtelijke agenda

Wij hebben een mobiele app ontwikkeld waarmee personeel op elk gewenst moment van de dag toegang heeft tot de meest actuele planning. Deze app kan via verschillende mobiele apparaten worden bekeken. Wanneer een afspraak in de agenda wordt toegevoegd of gewijzigd, dan ontvangt de rest van het personeel hier een melding van.

Naast een gezamenlijke agenda, biedt onze app ook de mogelijkheid om een persoonlijke agenda bij te houden. Zo blijven afspraken gescheiden, maar kun je alles wel gemakkelijk op elkaar afstemmen en in één online ruimte bijhouden.

Agenda

Rooster maken app

Een app die automatische roosters kan maken

Ook hebben wij een app ontwikkelt die geheel automatisch het meest optimale werkschema kan maken. Dat betekent dat een organisatie niet meer zelf hoeft te roosteren. Het enige dat nog aan het online rooster hoeft te gebeuren is een laatste check.

Onze software houdt rekening met de beschikbaarheid en vaardigheden van het personeel, zodat zij voor de juiste taken worden ingezet. Zo komt een werkschema tot stand dat voor iedereen goed werkt.

Roosters maken die aanpasbaar zijn

Niet alleen maakt onze software efficiënte roosters, ook bieden wij personeel de mogelijkheid om deze gemakkelijk aan te passen wanneer nodig. Werknemers kunnen zelf checken of de ingeplande uren in het dienstrooster hen uitkomen. Wanneer dit niet het geval is, kunnen zij via de app gemakkelijk ruilen met een collega. Dit wordt zelfroosteren genoemd en geeft personeelsleden de mogelijkheid om zelf invloed uit te oefenen op hun werkplanning.

Wordt een wijziging doorgevoerd in het werkrooster, dan krijgen alle personeelsleden hier een melding van. Zo hoeft niemand meer iets te missen en weet iedereen wat er van hem of haar wordt verwacht.

Roosters maken

Yokogawa
Christal
Rabobank
Leaseplan
Clini Clowns

Nog veel meer mogelijkheden leren kennen

Weten wat efficiënt rooster maken voor uw organisatie kan betekenen?