Iedere onderneming heeft weleens te maken met ziekte onder de medewerkers. Ziekteverzuim is iets waar ondernemers maar al te bekend mee zijn. Jammer genoeg blijkt uit verschillende cijfers en trends dat ziekteverzuim iets is wat alleen maar lijkt te stijgen. Voor deze stijging kunnen verschillende redenen worden bedacht. Maar als ondernemer moet jij in staat zijn om dit verzuim zowel logistiek als administratief op te vangen.
Nu het COVID-19 virus (Coronavirus) zich steeds verder aan het verspreiden is, zullen steeds meer werkgevers en werknemers mogelijk te maken krijgen met een hoog ziekteverzuim. Daarnaast kan er voor gekozen worden dat werknemers nu of binnenkort voornamelijk thuis moeten werken. Hoe bereidt een onderneming zich hierop voor? Hoe vangt men dit op?
Waar moeten we rekening mee houden?
Vaak zijn er in het arbeidscontract verschillende regels die het ziekteverzuim enigszins dienen op te vangen. Ook afspraken in de CAO en bedrijfsregelementen dienen ervoor om ziekteverzuim en de afhandeling daarvan te versoepelen, voor zowel werkgever als werknemer. Maar hoe is dit in de praktijk? Als je als werknemer ziek bent, moet je dit zo spoedig mogelijk melden bij jouw werkgever. Die zorgt er vervolgens voor dat jij de tijd krijgt om rustig te herstellen en dat jouw afwezigheid geen problemen voor de onderneming oplevert. Ook bij situaties waarbij de werknemer niet meer op kantoor kan komen, maar wel thuis kan werken, dienen er goede afspraken gemaakt te zijn. Hier draait het vaak uit op een goede planning en organisatie binnen de onderneming.
Een onderneming dient een goede planning te hebben om situaties zoals ziekteverzuim op te vangen. Als dit niet het geval is, dan gaat dit veel tijd en dus veel geld kosten.
Gezien iedere onderneming anders is, dien je ook een planning te hebben die past bij jouw organisatie. Een goede plansoftware kan hier een uitstekend middel voor zijn.
Welke planoplossing heb je nodig?
Er zijn verschillende aanbieders van plansoftware met allemaal hun eigen versies. Sommigen zijn specifiek gericht op een bepaalde branche. Anderen zijn juist zo algemeen, dat verschillende branches gebruik kunnen maken van dezelfde versie. Als ondernemer moet jij de keuze maken wat het beste is voor jouw organisatie. Hoe wil jij jouw planning afgestemd hebben en waar moet je beginnen?
Een goede eerste stap is om je te oriënteren in wat de verschillende mogelijkheden zijn wat betreft plansoftware. Wat verwacht jij van je plansoftware? Maar vooral wat heeft je organisatie nodig? Wordt het een centrale of decentrale planning? Is een planning in Excel genoeg voor jou organisatie of schep je hier later alleen maar onnodige problemen mee? Wat zijn de verschillen tussen al die verschillende plansoftware? Deze en andere vragen dienen in acht genomen te worden en zo goed mogelijk beantwoord te worden voor de goede gezondheid van een onderneming.
Het is dan aan jou om de wensen en verwachtingen voor jouw planning en je plansoftware duidelijk in kaart te hebben. Hierbij kunnen wij jou goed in bijstaan, bijvoorbeeld:
- door één van onze vele informatieve whitepapers te downloaden,
- vrijblijvend onze online demo aan te vragen,
- gemakkelijk contact met ons op te nemen.
Wij begeleiden jou in het ontwikkelen van de meest efficiënte en kostenbesparende plansoftware die specifiek bij jouw organisatie past. Omdat onze plansoftware modulair is, zijn aanpassingen in de software geen enkel probleem. Onze software kan volledig naar de wensen en verwachtingen van de organisatie aangepast worden.
De Symagic WFM Software geeft zowel werkgever als werknemer de mogelijkheid om in situaties van ziekte of andere onverwachte gebeurtenissen direct met elkaar in contact te staan. Goede communicatie tussen werkgever en werknemer zien wij als een vereiste voor een goedlopende organisatie. Want een moderne succesvolle organisatie is sociaal!
Wat kan je doen met WFM software in tijden van hoog ziekteverzuim?
- Medewerkers kunnen thuis hun planning raadplegen, maar kunnen daarnaast ook met de organisatie communiceren over het werk dat uitgevoerd dient te worden. Communiceren kan met medewerkers onderling, maar kan ook tussen medewerker, planners en/of managers. De workflow en notificaties zijn via de applicatie geregeld waardoor er geen communicatie overvloed ontstaat. Je wordt dan alleen maar geattendeerd op de zaken waar jouw input voor benodigd is en/of waar jij kennisgeving van moet verkrijgen.
- Als onderneming heb je grip op wat iedereen ‘thuis’ doet door het (tijdelijk) bijhouden van wie wat en wanneer heeft uitgevoerd en hoe lang iemand er over heeft gedaan. Ook kan men aangeven hoe tevreden diegene was over het uitvoeren van dat werk en of er verbeterringen in de toekomst moeten plaatsvinden. Op deze manier werken we dan misschien niet op kantoor met elkaar, maar wel op een digitaal kantoor met transparantie en communicatie.
- Inzage bieden in verloop verlof en verzuim tussen werkgever en werknemer. Hiermee houd je zowel als werkgever of als werknemer precies in de gaten hoeveel verlof iemand binnen de organisatie recht op heeft of al heeft opgenomen en kan tijdig geanticipeerd worden op tijdelijke in en uitstroom.
- Inzage verkrijgen in de capaciteitsbehoefte op korte en lange termijn in vergelijking tot de beschikbaarheid van medewerkers. Hiermee kunnen scenario’s gemaakt worden over wat het betekent voor de organisatie en haar klanten (het werk wat uitgevoerd dient te worden) als er een X% door bijvoorbeeld ziekte wegvalt aan beschikbare medewerkers. Heb jij daar al inzage in?
Dit zijn maar enkele van de vele voordelen die ons WFM Software iedere organisatie kan bieden. Daarnaast kun je ook aangeven of jouw organisatie het beheer van de software op zich neemt of dat wij die verantwoordelijkheid op ons nemen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend onze online demo aan.