Zelfroosteren

blokken zelfroosteren

Zelfroosteren heeft potentie

Zelfroosteren wordt nog niet zo heel lang toegepast in organisaties. De potentie van zelfroosteren is groot. Er zijn voorbeelden bekend van organisaties waarbij de productiviteit substantieel is gestegen, de medewerkers tevredener waren en het ziekteverzuim is gedaald.

Zelfroosteren is niet iets wat specifiek in een bepaalde branche wordt toegepast. Zo is er sprake van zelfroosteren in de zorg (zelfsturende teams), maar ook in callcenters en field service organisaties.

zelfroosteren op ipad

close up zelfroosteren

Wat is zelfroosteren?

Zelfroosteren is medewerkers in meer of mindere mate zelf delen van het rooster gezamenlijk en in onderling overleg vast laten stellen.

Zelfroosteren moet gefaciliteerd worden door planningssoftware die over speciale functies beschikt zoals een eigen agenda, inzicht in de agenda van een collega, mogelijkheden voor ruilen en waarnemen van diensten. In de praktijk zie je dat de planner vaak, op de achtergrond, het proces in hoofdlijnen blijft coördineren.

Zelfroosteren: voordelen

Zelfroosteren biedt zowel de medewerker als de organisatie meer flexibiliteit om rekening te houden met elkaars wensen. Hierdoor wordt een medewerker ingepland op tijdstippen die voor hem/haar de voorkeur genieten en biedt het de organisatie ruimte om de capaciteit slimmer en efficiënter te plannen.

Het tijdrovende werk om de planning up to date te houden hoeft niet meer door de planner te worden gedaan. De tevredenheid van de medewerkers stijgt en de organisatie wordt een aantrekkelijkere werkgever.

zelfroosteren op mac

Het product

De online zelfroostersoftware van Symagic beschikt over veel verschillende functies zoals

Agenda app

In de agenda, voor zowel desktop, tablet en telefoon, zie je welke diensten voor je ingepland staan, wanneer je vrij hebt, eventueel je privé afspraken (die natuurlijk alleen voor jou zichtbaar zijn) etc.

Ook kun je de agenda van je collega’s inzien zodat je weet wanneer zij moeten werken en beschikbaar zijn.

rooster maken

rooster maken

Diensten ruilen

Bij zelfroosteren is het essentieel dat iedereen eenvoudig zelf zijn diensten kan ruilen met anderen. De software moet dan ook zorgen dat dit ruilproces eenvoudig en effectief gebeurd. Weten dat je de dienst altijd nog kan ruilen met een collega geeft een gevoel van vrijheid.

Doordat de software het ruilen plaats- en tijdonafhankelijk maakt, is het een laagdrempelig proces met een zeer positieve uitwerking op het welbevinden van de medewerker. De manier om ziekteverzuim te verminderen en om de kwaliteit van het werk te verbeteren.

Beschikbaarheid opgeven

Doordat je zelf als medewerker in de software kan aangeven wanneer je beschikbaar bent om te werken, heb je zelf ook meer invloed op je werktijden. Je kan van tevoren zorgen dat je niet gepland wordt op dagen dat je niet kunt.

Middels slimme functies is het eenvoudig om snel je beschikbaarheid op te geven of te wijzigen omdat je privé omstandigheden zijn gewijzigd. Zo voorkom je wijzigingen en ruilen achteraf omdat de software bij het roosteren al rekening kan houden met wanneer je kan werken. Dit is dan ook gelijk voor je collega’s zichtbaar.

rooster maken

Yokogawa
Christal
Rabobank
Leaseplan
Clini Clowns

Nog veel meer mogelijkheden leren kennen

Weten wat zelfroosteren voor uw organisatie kan betekenen?