In gesprek met Jon: front-end developer bij Symagic

Interview Jon Hogendorp

Wat heb je gestudeerd? 

Ik heb grafische vormgeving gestudeerd aan de Academie Minerva en ben in 2019 geslaagd. Wel heb ik er iets langer over gedaan dan gepland, want ik heb ook nog een tussenjaar genomen.  

 

Wat heb je gedaan in je tussenjaar?

Heel veel werken! Ik heb allerlei baantjes via uitzendbureaus gehad, zoals productpromotie in supermarkten en werken bij festivals. Ik heb ook nog een half jaar in Oostenrijk gewerkt, in een hotel in de bergen tijdens het skiseizoen. Dat was heel hard aanpoten, want soms werkte ik wel meer dan 70 uur per week. Gelukkig zat er kost en inwoning bij en ook een skipas van het hotel, zodat je ook kon ontspannen tussen alle pieken door.  

 

Hoe zag je afstudeeropdracht eruit?

Mijn afstudeeropdracht heeft wel even wat voeten in de aarde gehad. Ik had een duidelijke visie, maar mijn twee promotoren zagen niet hoe ik dat voor elkaar ging krijgen voor mijn afstuderen. We zaten niet op dezelfde lijn en het lukte ook niet om daar te komen.  

Toch heb ik doorgezet, zodat ik in de zomer alsnog kon afstuderen. Al die tijd heb ik doorgewerkt en toen ik begin augustus weer opstartte, was dat met andere leraren en die zagen het wél voor zich. Dat was een hele opluchting.  

 

Je maakt ons nu wel nieuwsgierig… 

Nou, ik kwam er tijdens mijn studie achter dat ik ADD heb. Dus toen ik ging studeren, brokkelde de structuur van thuis, van vroeger, af. Daarom heb ik op een gegeven moment een tussenjaar genomen, want ik was ook wel een beetje depressief in die periode en ik wilde me graag weer beter gaan voelen.  

Die weg wilde ik visualiseren voor mijn afstudeeropdracht. Hoewel het lastig was omdat het zo persoonlijk is, stopte ik er alles in. Ik maakte elke dag een tekstueel schilderij, maakte foto’s van dingen die heel normaal en alledaags zijn, zoals mijn schoenen, en ik schreef allemaal dingen op in boekjes, die ik dan uitscheurde. Dat heb ik als collectie laten samenkomen op grote panelen, zodat je er dan ook echt doorheen kon lopen.  

Door het latere afstuderen en de corona die daarna kwam heb ik jammer genoeg geen afstudeertentoonstelling gehad. Ik had mijn werk graag met meer mensen gedeeld dan alleen de beoordelaars, want dat is toch uiteindelijk waar je het voor doet. Misschien komt dat ooit nog! 

front-end developer jon-min

Hoe kom je zo in development terecht?

Dat was een onverwacht goede tip van mijn moeder. Na mijn afstuderen had ik nog niet echt mijn weg gevonden en zij stelde dit voor. Ik merkte al gauw dat mijn gebrek aan ervaring op de arbeidsmarkt het heel lastig maakte om ertussen te komen, ondanks dat er veel werd gezocht en gevraagd.   

Gelukkig kon ik via de gemeente een programma volgen bij Code Gorilla, waar ik een opleiding gevolgd heb. Alleen gingen ze aan het begin van corona failliet. Daarop heb ik nog een stage gedaan bij wat nu Yobbers is, zodat ik meer werkervaring kon opdoen. Toen hoorde ik dat Code Gorilla een doorstart had gemaakt, ben ik daar weer aan de slag gegaan. 

Uiteindelijk heb ik twee jaar voor hen gewerkt, want toen oprichtster Diem Do een eigen developmentgedeelte oprichtte en mij vroeg of ik mee wilde, heb ik daar ja op gezegd. Dat voelde als een groot compliment, want ondanks dat ik niet de meest expressieve persoon ben, is mijn inzet wel opgevallen.  

Toch ben ik ook daar weggegaan. De focus kwam meer te liggen op het opleiden en omscholen van mensen, terwijl ik het liefst met development bezig ben.  

 

Wat spreekt je zo aan in development? 

De kunstacademie was heel niet-theoretisch. Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor development, maar het is wel technischer en exacter. Dat geeft bepaalde kaders. Daarbinnen heb je nog veel ruimte voor creativiteit, want de uiteindelijke oplossing kan bij wijze van spreken op 100.000 manieren ingevuld worden. Als developer kan ik mijn creativiteit benutten, terwijl ik ook dieper kan nadenken en moeilijke puzzels op kan lossen. Dat vind ik een fijne combinatie.  

 

Hoe ben je bij Symagic terechtgekomen? 

Via mijn privénetwerk. Ik mocht op gesprek komen en we hebben meer dan een uur gezeten, zo moeiteloos verliep het. Als je een sollicitatie stuurt, is dat natuurlijk heel droog. Het is papier. Niemand kent je eigenlijk en dat zorgt ervoor dat het wat afstandelijk voelt.  

Dat was hier helemaal niet het geval; ik voelde me meteen welkom. Ik kreeg ook echt de indruk dat ze iemand de kans en de ruimte geven om te laten zien wat hij kan. Dus aan het einde van het gesprek heb ik zelf meteen voorgesteld om een dag mee te lopen, haha.  

 

En nu ben je front-end developer! Waar ben je dan zoal mee bezig? 

Heel kort gezegd: alles wat je ziet op een website. Ik ontwerp hoe iets eruitziet, hoe iets werkt, hoe iets zich gedraagt of functioneert. Als je bijvoorbeeld op een knop klikt, wat moet er dan gebeuren? In de back-end gebeurt er natuurlijk iets, maar dat zie je niet. Ik wil ook aan de voorkant iets meegeven, zodat mensen dat kunnen zien, zoals een hokje dat gevuld wordt met een vinkje. Ook zet ik mijn ontwerpen met Figma om in code.  

 

Helpt AI je hierbij? 

Het omzetten in code met Figma werkt niet altijd even goed, maar wel goed genoeg dat je het niet zelf steeds vanaf de grond hoeft op te bouwen. Dus dat scheelt een hoop werk.  

We willen niet steeds opnieuw het wiel hoeven uitvinden, dus we kijken zeker naar de AI-mogelijkheden die er zijn, hoe goed die zijn en hoe die zich ontwikkelen. Voor beeld is AI nog niet optimaal. Misschien wordt het ook nooit zo, maar ik kan wel een basaal ontwerp laten maken. Daarin kan ik dan zelf de moeilijkere aanpassingen in aanbrengen.  

 

Waar werk je op dit moment aan? 

Ik werk momenteel aan een kanbanbord voor takenverdeling. Het plan is dat daar nog veel meer bij komt, zoals een soort interne marktplaats waarop je opdrachten kunt uitzetten als je bepaalde kennis niet in huis hebt of meer expertise nodig hebt.  

We zijn nu bezig met het minimal viable product, zodat we het kunnen gaan gebruiken en zien wat we tegenkomen. Er zitten nog genoeg dingen in achterhoofden en op lijstjes aan wat er allemaal aan toegevoegd kan of moet worden.  

 

Hoe bevalt Symagic je tot nu toe? 

Het voelt allemaal gewoon prettig, moeiteloos. Niet als een rat race of zo. Als je gewoon je werk doet, communiceert, duidelijk bent en eerlijk bent, kun je goed meedraaien.   

De mate van verantwoordelijkheid die ik krijg in mijn werk past ook goed bij me. Het is niet te veel of te moeilijk, maar ik ben wel echt met iets substantieels en groters bezig. Het mooie van mijn werk is ook dat het eindeloos is. Je kunt altijd iets optimaliseren. Ik moet nog wel leren om niet te snel te willen werken, zodat ik de kwaliteit beter kan borgen.   

Waar ik aan werk vind ik leuk, de collega’s om mij heen ook, zowel de directe als de indirecte die ik wat minder vaak spreek of zie. Ik werk mijn 40 uur per week eigenlijk altijd op kantoor, terwijl een groot deel van het bedrijf op afstand werkt. Er wonen zelfs collega’s in Duitsland en Finland. Gelukkig zijn er I-dagen, waarop we allemaal bij elkaar komen en laten zien wat we hebben gedaan of gemaakt in de afgelopen periode.  

Ik vind het dan ook mooi om te zien dat iedereen voor elkaar klaarstaat, ook al zien we elkaar niet veel in levenden lijve. Als er iemand ziek is of een dagje vrij wil, vangen we dat samen op en is het geen probleem, omdat het werk allemaal van afstand kan. Of als je even een langere lunch neemt, dan kun je die tijd gewoon op een ander moment inhalen.  

Die vrijheid en verantwoordelijk is heel fijn. Ik denk dat als je zulke autonomie aan mensen geeft, je je werk ook veel meer voor jezelf doet dan voor iemand helemaal bovenin. Dat doe je ergens uiteindelijk wel, maar als je daarin zelf dingen kan bepalen en controle hebt, draagt dat wel bij aan je werkgeluk. Natuurlijk doe je gewoon je werk, maar je leven eromheen, hoe je dat organiseert, is net zo belangrijk. Dat geeft je ook energie, die je weer in je werk kunt stoppen.   

 

Wat zijn je ambities binnen Symagic? 

Ik hoef niet die iemand bovenin te zijn, haha. Dat is niet mijn persoonlijkheid. Maar ik zie mezelf wel op deze manier blijven, want ik voel me hier heel erg op mijn plek.    

Het scheelt ook dat de structuur heel plat voelt, ook al is die er ergens wel. Ik merk er alleen niets van. Je hebt wel een aanspreekpunt, maar niet een manager manager die alle beslissingen voor het team maakt. Ik heb altijd het gevoel dat we dat met zijn allen doen.  

Dus ik zie me hier voorlopig gewoon lekker blijven. En mocht ik in de toekomst naar een andere stad of een ander land willen, dan is het fijn om te weten dat ik Symagic niet achter hoef te laten.  

 

Als je niet aan het werk bent, wat doe je dan graag? 

Sinds kort ben ik lid van de hardloopvereniging, want ik hou van sporten. Ik verzamel muziek, zowel cd’s als lp’s. Zelf kan ik het niet maken, want ik ben niet zo ritmisch, haha. Lekker eten koken met mijn vriendin, afspreken met vrienden, spelen met de kat, programmeren, gamen en series kijken doe ik ook graag.  

Als er tijd over is, probeer ik te programmeren en te gamen. Ook hou ik wel van een speciaalbiertje en dan te kijken wat je dan precies proeft, welk fruit, welke hop. En schoonmaken – nee, het is geen hobby, haha. Maar ik ben het wel steeds meer gaan waarderen om de boel gewoon lekker schoon te hebben!   

Ook werken bij Symagic?

Benieuwd wat Symagic voor jouw bedrijf kan betekenen? 

Vraag gratis een vrijblijvende demo aan. We plannen een afspraak waarin we laten zien waarom Symagic al jarenlang het slimste personeelsplanning platform is.

Symagic

Social software voor organisaties  | Personeelsplanning, communiceren, samenwerken en kennis delen op één centrale plek voor planners, medewerkers en klanten.

Deel deze blog

Gerelateerde posts

Vraag jouw online demo aan

  • Zie hoe de software met uw vraagstuk om kan gaan
  • Ervaar het gebruikersgemak van de software
  • Maak kennis met onze ervaring om planningsuitdagingen op te lossen
  • Hoor hoe wij vergelijkbare vraagstukken bij andere organisaties hebben opgelost

De demo zal live worden gegeven via MS Teams door onze consultant Tjark Mulder. Tjark heeft meer dan 10 jaar ervaring met Workforce Management/ Plannings oplossingen.

Na het indienen van dit formulier wordt u binnen 24 uur gebeld om een datum en tijdstip te plannen voor de demo.

Deze organisaties ervaren al dagelijks het gemak van Symagic