Houd medewerkers tevreden met een flexibel rooster

Houd medewerkers tevreden met een flexibel rooster

Houd medewerkers tevreden met een flexibel rooster

Houd medewerkers tevreden met een flexibel rooster

Flexibel rooster tevreden medewerkers

De roosters samenstellen en medewerkers tevreden houden gaat niet altijd hand in hand. Tegenwoordig willen werknemers meer invloed op het rooster en kiezen ze voor flexibiliteit. Dat kan met name voor gemeenten lastig zijn. U plant namelijk veel verschillende taken in. Denk aan balietijden, afvalschema’s en de werktijden van handhavers. In dit blog leggen we uit hoe u met een flexibel rooster toch uw collega’s tevreden houdt, zónder zicht op het rooster te verliezen.

 

De invloed van de planning op medewerkerstevredenheid 

Veel gemeenten kampen met werkdruk door een verouderde planning. Dit leidt tot een onrealistische werkdruk en dus vermoeide en ontevreden medewerkers. Een slechte planning is het startpunt van: 

 • Hoge werkdruk 
 • Onduidelijkheid over werkdagen en -tijden 
 • Gebrek aan voorspelbaarheid 
 • Gebrek aan erkenning 
 • Ontevreden medewerkers
 
Werknemers vragen tegenwoordig om een flexibel rooster, zonder de voorspelbaarheid van hun werktijden te verliezen. Daarvoor is het nog meer van belang om goed te kunnen communiceren over het rooster. Zo is iedereen op tijd op de werkvloer aanwezig. 
 

De pijnpunten oplossen 

Voelt u zich overweldigd door het planningsproces? En bent u op zoek naar een manier om uw medewerkers tevreden te houden en toch de controle over de planning te behouden? Met een flexibel rooster verhoogt u de medewerkerstevredenheid flink. 
 
Hier zijn moderne tools voor ontwikkeld, die HR ondersteunen bij het opstellen van een strategische personeelsplanning. Online roostersoftware draagt bij aan flexibiliteit op de werkvloer. Zo kunt u diensten gemakkelijk wijzigen en middels de automatische planning rekening houden met verlof, ziekteverzuim voorkeuren van medewerkers.  
 
De automatisering draagt bij aan efficiëntie voor de HR-afdeling. Alle informatie rond het rooster staat op één plek. Om bij te dragen aan de tevredenheid van medewerkers, kunt u kiezen voor vormen van zelfroosteren: 
 
 • Medewerkers krijgen online toegang tot het rooster
 • Medewerkers kunnen online hun planning doorgeven
 • Medewerkers kunnen in de tool onderling diensten ruilen
 • Medewerkers kunnen zelf het rooster samenstellen of openstaande diensten invullen
 • Medewerkers kunnen online verlof aanvragen

Hiermee krijgen werknemers inzicht in de persoonlijke planning.

De gevolgen van onvoldoende flexibiliteit in het rooster

Onvoldoende flexibiliteit in het rooster heeft diverse gevolgen voor de medewerkerstevredenheid en de efficiëntie voor gemeente. We noemen de 4 meest voorkomende. 

 

Verminderde werk-privébalans 

Medewerkers kunnen moeilijk hun werk en privéleven in balans houden als hun rooster niet flexibel genoeg is. Dit kan leiden tot een gevoel van stress en ontevredenheid. 

 

Verminderde productiviteit en motivatie 

Onvoldoende flexibiliteit kan leiden tot vermoeidheid en stress onder medewerkers, wat kan leiden tot een lagere productiviteit. 

 

Meer verzuim 

Medewerkers kunnen meer verzuim vertonen als hun rooster niet flexibel genoeg is, bijvoorbeeld als ze geen tijd hebben voor gezondheid, familie of persoonlijke verplichtingen. 

 

Minder efficiëntie 

Onvoldoende flexibiliteit kan ook leiden tot inefficiëntie, bijvoorbeeld als medewerkers niet beschikbaar zijn op momenten dat hun kennis en vaardigheden het meest nodig zijn. 

Planningstool van Symagic

De planningstool van Symagic helpt gemeentelijke planners om roosters te maken die voldoen aan de behoeften van hun medewerkers zonder de controle op te offeren. We bieden modules die aan te passen zijn op de wensen en behoeften van uw organisatie en bedrijfsprocessen. De tool biedt verschillende functies: 

 • Geautomatiseerde planning 
 • Zelfroosteren 
 • Personeelsdossier 
 • Intelligent drag-and-drop om snel diensten te verplaatsen 
 • Automatische conflictoplossing om gemiste diensten en overboeking te voorkomen  
 • Grafische conflictrapporten om de werkdruk van medewerkers eenvoudig te visualiseren 

In de software van Symagic kunt u per afdeling de verschillende zelfrooster mogelijkheden en toepassingen op maat afstemmen. De functies kunt u tevens op lange termijn over de organisatie uitspreiden. 

Door analyses en rapporten houdt u gemakkelijk bij hoe de werkdruk binnen het bedrijf verdeeld is. Hiermee kunt u op tijd inspelen op de gezondheid van medewerkers, door ze minder vaak na elkaar op diensten in te plannen en de diensturen beter over de week te verspreiden. 

Uniek aan de Symagic tool is het sociale aspect. Hierin kunnen medewerkers onderling communiceren over diensten en de werkoverdracht. Daarnaast houdt de tool iedereen automatisch op de hoogte van wijzigingen binnen het rooster. Dit voorkomt losse e-mails over wijzingen, maar ook losse briefjes en mondelinge afspraken tussen de HR en collega’s. Hierdoor vermindert de commotie rondom het rooster. 

 

Ga ook voor flexibel plannen

De planningstool Symagic is de perfecte oplossing voor gemeentelijke planners die hun medewerkers tevreden willen houden en toch de controle over het rooster willen behouden. U kunt hiermee flexibel plannen in een handomdraai. Met deze tool in de hand kunt u de tevredenheid van uw werknemers garanderen zonder enige controle over het rooster te verliezen.  

Wilt u weten hoe de tool aansluit op uw wensen? Of bent u benieuwd hoe u de tool inricht voor flexibele roosters en een optimale medewerkerstevredenheid?  

Neem vandaag nog contact met ons op om uit te vinden hoe de roostertool van Symagic voor uw organisatie werkt.  

Benieuwd wat Symagic voor jouw bedrijf kan betekenen? 

Vraag gratis een vrijblijvende demo aan. We plannen een afspraak waarin we laten zien waarom Symagic al jarenlang het slimste personeelsplanning platform is.

Symagic

Social software voor organisaties  | Personeelsplanning, communiceren, samenwerken en kennis delen op één centrale plek voor planners, medewerkers en klanten.

Deel deze blog

Gerelateerde posts

Vraag jouw online demo aan

 • Zie hoe de software met uw vraagstuk om kan gaan
 • Ervaar het gebruikersgemak van de software
 • Maak kennis met onze ervaring om planningsuitdagingen op te lossen
 • Hoor hoe wij vergelijkbare vraagstukken bij andere organisaties hebben opgelost

De demo zal live worden gegeven via MS Teams door onze consultant Tjark Mulder. Tjark heeft meer dan 10 jaar ervaring met Workforce Management/ Plannings oplossingen.

Na het indienen van dit formulier wordt u binnen 24 uur gebeld om een datum en tijdstip te plannen voor de demo.

Deze organisaties ervaren al dagelijks het gemak van Symagic