Hey Tom, leuk dat ik je een aantal vragen mag stellen! Kan je mij vertellen over je dagelijkse werk bij Symagic?
Zeker! Momenteel focus ik mij met name op nieuwe ontwikkelingen, zoals Cloud en AI. Hiermee proberen we toepassingen te maken die aansluiten bij planningsvraagstukken van de toekomst.
Gaaf! Hoe lang ben je al werkzaam bij Symagic?
Vanaf 2000. Tjee, dat is alweer 23 jaar inmiddels!
Dat is een aardige periode inderdaad. Waar ben je het meest trots op van de afgelopen 23 jaar?
Dat we 23 jaar geleden met z’n vieren zijn begonnen en inmiddels een stabiel bedrijf met circa twintig collega’s zijn met een mooi klantenbestand. Waar ik ook trots op ben is dat het 23 jaar geleden mijn rol was om een model over planning te maken en deze om te zetten in onze technische Symagic Server. Het model is in grote lijnen onveranderd en ook delen van de code gaat hedendaags nog steeds mee. Kennelijk hadden we toen al een vooruitziende blik op planningsvraagstukken.
Want wat is de uitdaging van planningsvraagstukken?
Dat er geen enkele optimale oplossing is, maar meerdere optima. Je hebt te maken met meerdere factoren, zoals vaardigheden en beschikbaarheid, waardoor het vinden van een optimum alleen kan door veel combinaties (middels software) te proberen. Doordat het een combinatieprobleem is, vind ik het juist zo interessant. Een deel van de moeilijkheid is ook het uitleggen waarom je een bepaald optimum hebt gekozen, omdat er dus meerdere zijn.
Hoe heb je planningsvraagstukken zien veranderen de afgelopen 23 jaar en hoe gaan deze veranderen de aankomende 23 jaar?
Een grote verandering die ik heb ervaren is dat mensen binnen organisaties vroeger specialistischere werkzaamheden hadden. Een planner hield zich enkel bezig met het oplossen van planningsvraagstukken in Excel, terwijl de planners van nu zich breder inzetten. Zij houden zich nu bijvoorbeeld ook bezig met communicatie over het rooster, begeleiding van medewerkers en het adviseren richting operationeel management en HR. Het maken van een planning, waaronder geautomatiseerd met onze software, is nu voornamelijk gebaseerd op aannames: beschikbaar zijn, vaardigheid bezitten en voldoen aan wet- en regelgeving. Vervolgens stellen we onze aannames bij door ontvangen feedback. Artificial Intelligence (AI) zal denk ik een grote rol gaan spelen in de planningsvraagstukken van de toekomst. Daarmee zullen we real-time leren en bijsturen van ervaringen uit de praktijk. Bijvoorbeeld, als iemand volgens de administratie een vaardigheid niet bezit, zou deze persoon hier wel geschikt voor kunnen zijn. Zulke patronen kunnen we gaan herkennen middels AI en data.
Wat heb je geleerd in de afgelopen 23 jaar?
Het model dat ik 23 jaar geleden maakte bewijst zichzelf elke dag nog weer. Het heeft er wel voor gezorgd dat veel kennis hierover alleen bij mij en een klein aantal andere personen aanwezig is. De afgelopen jaren heb ik geleerd dingen op zo’n manier te maken dat ze opener en begrijpbaarder voor anderen zijn.
Helpt dat je?
Jazeker, van anderen valt veel te leren en collega’s weten mij te verrassen met hun oplossingen. Ik kan de neiging hebben problemen zelf op te willen lossen, maar vraag tegenwoordig eerder collega’s om met mij mee te denken. Bij een moeilijk vraagstuk helpt het vaak al veel om het probleem aan een ander uit te leggen. Mocht een probleem onoplosbaar blijken dan herformuleren we het probleem gewoon, dan kom je er ook!